Voedseltransitie

Voedseltransitie

In voeding komen vele aspecten van duurzaamheid samen. Een paar feiten:

  • De voedselketen is verantwoordelijk voor 25 tot 30% van de broeikasgasemissies
  • De landbouw gebruikt 70% van het wereldwijde gewonnen zoete water – een bron die steeds schaarser wordt
  • 32% van het voedsel dat we in de wereld produceren wordt weggegooid
  • Als we onze huidige voedselconsumptie voortzetten moeten we met de groeiende wereldbevolking in 2050 al 60% meer voedsel produceren
  • 77% van het land beschikbaar voor landbouw, wordt gebruikt voor de veeteelt en de voeding van vee, terwijl dit slechts in 18% van de calorieën voorziet.
  • Veeteelt belangrijkste reden voor ontbossingregenwoud met als gevolg verlies van biodiversiteit en COopname
  • Jaarlijks worden 80 miljard dieren geslacht voor vlees, het overgrote deel na een kort leven waarin ze niet hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
  • Er leiden inmiddels wereldwijd meer mensen aan overgewicht dan aan ondervoeding
Bureau DaadWerk Eiwittransitie

De oplossingen zijn voorhanden. Kortere ketens, duurzamere landbouw, gezondere producten en vooral, de ‘eiwittransitie’: de verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon.

We hebben er allemaal baat bij. Een schoner milieu, minder dierenleed, gezondere producten van de consument. En ja, ook de boer heeft baat deze transitie. Mits we hem eerlijk belonen voor een duurzame manier van werken.

De kennis is er. Technisch kunnen we dit. Tegelijkertijd vergt deze transitie een enorme systeem- en gedragsverandering. Een flinke uitdaging, maar wat mij betreft de meest urgente en zinvolle verandering waar we aan kunnen werken.

Dutch Harvest: Hennepthee van Nederlandse bodem

Hennep, een prachtig gewas. De vezels kunnen we gebruiken in onder meer de duurzame bouw. Hennepzaad is ‘swerelds rijkste bron van eiwitten, dus bij uitstek geschikt voor de transitie naar een plantaardige voeding. En de bladeren en bloemen van de plant blijken de gezonde en rustgevende stof CBD te bevatten.
Toen ik er over leerde liet het me niet meer los. Daarom startte ik na een crowdfunding campagne de onderneming Dutch Harvest, om hennep weer op de kaart te zetten. Ik heb een hennepthee ontwikkeld als smakelijke herintroductie van hennep in Nederland. Benieuwd?

>> naar de website van Dutch Harvest

De BioBorrel: Samen naar een duurzaam voedselsysteem

Ik ben mede-organisator en host van de Bioborrel. Laat je niet misleiden door de naam: naast een onderhoudende borrel waar zowel bio-kennis als wel&wee worden gedeeld, organiseren we elk kwartaal in Pakhuis de Zwijger een prikkelend inhoudelijk programma. Van wetenschapper tot boer, van activist tot ondernemer, met kritische sprekers gaan we in op de noodzakelijke acties naar een duurzaam voedselsysteem.

>> meer informatie en aanmelden

De BioPodcast: op verkenning door de biologische voedselketen

Daarnaast ben ik mede-initiatiefnemer en redacteur van de Biopodcast. In deze podcastserie interviewt journalist Sander Heijne verschillende schakels in de voedselketen, met de vraag hoe we het aandeel biologische landbouw en veeteelt kunnen vergroten.

>> luister ‘m hier